Раните во устата заздравуваат побрзо од повредите на други места од кожата, а научниците дури сега дознаа зошто е тоа така.

Некои од главните регулатори на гени работат прекувремено во устата за да поправат рани без да остават белези, заклучија научниците.

Овие регулатори, протеини познати како SOX2, PITX1, PITX2 and PAX9, се активни во кожните клетки наречени кератиноцити. Овие регулатори постојат само во устата.

Знаејќи како устата успева во брзото лечење на рани може да доведе до нови терапии кои што поправаат кожни повреди без да се остават рани.

Причината за тоа што на овој дел од телото раните заздравуваат побрзо е тоа што првите организми потекнуваат од океаните, и во текот на еволуцијата поголем период во заздравувањето на рани е поминат под вода.