Microsoft ја следи стратегијата за презентирање на две главни надградби на Windows 10 во текот на календарската година. Првото ажурирање за 2018 година. веќе е факт и компанијата веќе работи на т.н. „Redstone 5“ верзија на оперативниот систем. Официјалната премиера се очекува да се случи во октомври, и во краток рок, повеќето компјутери го добиваат ажурирањето. На Интернет излезе информација која фрла повеќе светлина за името, со кое Redstone 5 ќе дебитира за неколку месеци.

Популарниот блогер, наречен „Walking Cat”“ на Твитер, откри дека ажурирањето ќе се вика Windows 10 October 2018 Update. Самото име е дополнителна гаранција дека ажурирањето ќе започне да циркулира во октомври, информира „mspoweruser“. Windows 10 October 2018 Update ќе понуди голем број на нови функции и подобрувања на платформскиот интерфејс. Водечките акценти ќе бидат прелистувачот Microsoft Edge и гласовната услуга Cortana.

Microsoft исто така се очекува да потврди кој официјално ќе ги објави ажурирањата. Претходното ажурирање официјално беше објавено во април и беше наречено Windows 10 April 2018 Update. По се изгледа дека компанијата ќе продолжи да ги користи месеците, за да ги означува новите верзии на оперативниот система. Водечките производители на хардвер веројатно ќе промовираат нова генерација уреди со следната верзија на Windows 10 во последниот квартал на 2018 година.