Microsoft Groove Music е апликација која требаше да стане најпосакуван избор за стриминг на музика од сопствениците на паметни телефони. Огромната конкуренција во овој сегмент и неуспехот на мобилната платформа на компанијата во голема мера го обезбедија крајниот резултат на овој производ. Десктоп верзијата на Groove Music беше прекината и единствениот начин да се логирате на вашата сметка во моментов е да преземете Android и iOS апликација.

Компанијата планира да ги повлече Groove Music апликациите од App Store и Google Play, објави Engadget. Сегашните корисници ќе можат да ги слушаат нивните мултимедијални датотеки со апликацијата до 1-ви декември. По тој датум, Groove Music ќе престане да функционира и на најпопуларните мобилни платформи за паметни телефони. Microsoft препорачува да користите OneDrive за да направите резервна копија на вашите информации.

Огромната популарност на стриминг услуги како Spotify ги направи водечки извор на музичка содржина за милиони корисници. Ова е причината за неуспехот на таквите предлози како Microsoft Groove Music. Еве време да се забележи дека дури и после 1-ви декември, можете да продолжите да ги користите Windows 10 и Xbox апликациите како играч, со кои ќе ја репродуцирате вашата колекција на мултимедијални фајлови.