На австриските Алпи постои пештера која е вистинска магија и фасцинација за човечкото око. Ако некогаш сте слушнале за Ајсријзенвелт, тогаш тоа е тоа! Ледената пештера е името кое потполно и одговара. Оние кои ја посетиле не останале рамнодушни на оваа студена убавина на стотиците кристали кои отсјајуваат и кои ве прават да се чувствувате како џуџе.

Пештерата се наоѓа на 40 километри јужно од Салцбург, во регионот на Тенгенбирге на Алпите. Неговиот 20-метарски влез создава чувство дека тоа е порта кон друг свет. Пред стотици милиони години, реката Салца минувала низ овие планини, постепено формирајќи лавиринт од варовнички тунели и пасуси. Тие продолжуваат во планините на растојание од 42 километри. Мразот, сепак, се протега само на еден километар од устата на пештерата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пред да биде отворена кон крајот на 19. век, пештерата им била позната само на локалните ловци. Тие никогаш не сакале да влегуваат во неа, верувајќи дека таа е навистина порта кон пеколот. Во потоплите месеци снегот на површината почнува да се топи и се влева во пукнатините во внатрешноста на пештерата. Но, таму капките вода брзо замирзнуваат поради студениот воздух и формираат чудни фигури.