NASA објави спектакуларни снимки на сончеви ерупции

Американската вселенска агенција NASA објави спектакуларни снимки на сончеви ерупции снимени на 4 септември.

Научниците смируваат дека дури и кога активноста на нашата ѕвезда е засилена, сончевата радијација не може да навлезе во земјината атмосфера во дози кои би биле опасни за луѓето.

Кај поголем интензитет, меѓутоа таа може да ги  вознемири сателитските комуникации.

Создаден е  и специјализиран сајт на кој може да се трага сончевата активност: http://spaceweather.gov