Ознака: medicina

ФУТУРАМА, Тренди

ВИДЕО: Во САД е одобрена употребата на егзоскелетот Атланта за рехабилитација на пациенти

Американската агенција за храна и лекови одобри употреба на егзоскелети за рехабилитација на преживеани од мозочен удар. Станува збор за егзоскелетот Атланта, произведен од компанијата Wandercraft, кој може да помогне…

ФУТУРАМА, Тренди

Создаден лек кој го забавува пропаѓањето на мозокот кај лицата со Алцхајмерова болест

Научниците најавија почеток на нова ера во лекувањето на Алцхајмеровата болест, откако клиничкото испитување потврди дека новиот лек го забавува когнитивниот пад кај пациентите со раните фази на болеста. Резултатот…

ФУТУРАМА, Тренди

Ново откритие: Како гладните лилјаци би можеле да започнат нова епидемија

Гладните лилјаци имаат поголема веројатност да пренесуваат вируси на луѓето и другите животни, открија истражувачите. Ова откритие може да помогне да се предвиди кога ќе се појават нови епидемии. Во…

ФУТУРАМА

Дали знаете што е прецизна медицина? Виена ќе добие центар за развој на врвни терапии

Кон крајот на 2026 година во Виена ќе биде формиран Центарот за прецизна медицина – Институтот „Ерик Кандел“, а надлежните објаснија што ќе значи постоењето на овој центар со 200…

ФУТУРАМА, Тренди

Чекор напред во развојот на универзална вакцина: Што значи тоа за можна нова пандемија

Научниците веруваат дека направиле чекор напред во развојот на вакцина против сите 20 познати форми на грип. За развој на оваа вакцина се користи технологијата mRNA, која беше искористена за…

ГАЏЕТИ, Тренди

ВИДЕО: Егзоскелетните „чизми“ овозможуваат полесно и побрзо одење

Тим инженери од Универзитетот Стенфорд дизајнираа уникатен пар „чизми“ кои ви овозможуваат да одите побрзо со помалку труд и енергија. Станува збор за „чизми од егзоскелет“, специјална конструкција направена од…

ФУТУРАМА, Тренди

Швеѓанецот Сванте Паабо ја доби Нобеловата награда за медицина, за неговите нови откритија за човечката еволуција

Шведскиот генетичар Сванте Паабо е овогодинешниот добитник на Нобеловата награда за медицина за, како што се смета, пионерски напор во користењето на древната ДНК за откривање на непознати во човечката…

ФУТУРАМА, Тренди

Бебе било спасено откако со 3Д принтер бил направен дел од черепот

Хирурзите често вршат сложени операции, а кога станува збор за дете или бебе, тоа е уште покомплициран процес. Меѓутоа, хирурзите во Полска успеале да спасат бебе кое се родило само…

ФУТУРАМА

Американски истражувачи оживеале органи на свињи еден час по убивањето на животните

Американските истражувачи известуваат дека успеале да ги оживеат свинските органи еден час по убивањето на животните. Ова претставува значителна промена во медицината и трансформација на нејзините можности. Оваа техника, применета…

ФУТУРАМА

Извршена прва трансплантација на срце помеѓу ХИВ позитивни пациенти

Во здравствениот центар Монтефиоре во Њујорк, хирурзите успешно ја извршија првата трансплантација на срце меѓу ХИВ-позитивни пациенти, а ново срце и беше дадено на жена во шеесеттите години. За време…