Ознака: klima

ФУТУРАМА, Тренди

Exxon имал информации за климатските промени пред повеќе од 40 години и ги криел информациите од јавноста

Нафтениот гигант Exxon приватно „правилно и вешто го предвидел глобалното затоплување“ само за да потроши децении јавно дискредитирајќи ги таквите тврдења за да ја заштити својата основна дејност, покажа новото…

ФУТУРАМА, Тренди

Отпад кој потекнува од земји ширум светот пронајден на оддалечен британски остров

Според активистите, илјадници парчиња пластичен отпад од многу делови на светот стигнале на оддалечен британски остров во јужниот дел на Атлантикот. Отпадот исфрлен на југозападниот брег на островот Асенсион доаѓа…

ФУТУРАМА, Тренди

ВИДЕО: Глечерите во Швајцарија исчезнуваат со рекордна брзина

Новото истражување покажа дека глечерите во Швајцарија изгубиле повеќе од половина од својот волумен за помалку од 100 години, а ова долго лето го забрза губењето на мразот. Глечерите привлекуваат…

ФУТУРАМА, Тренди

Кинеските власти ќе се обидат да го зголемат дождот со хемикалии

Кинескиот министер за земјоделство Танг Ренџијан најави дека властите ќе се обидат да ја заштитат жетвата на жито од рекордна суша со користење хемикалии за создавање облаци и дожд. Ренџијан…

ФУТУРАМА, Тренди

ВИДЕО: Германските глечери би можеле да исчезнат во следните 50 години

Пет германски алпски глечери би можеле да исчезнат во рок од 50 години, според глациологот Кристоф Мајер. Високите температури и недостигот на врнежи годинава отежнаа глечерите да останат замрзнати, а…

ФУТУРАМА, Тренди

Мразот во подземјето на Велебит брзо се топи

Меѓународната спелеолошка експедиција некое време истражува 15 јами на Велебит и во тој период забележала дека мразот во неговото подземје забрзано се топи, пишува Index.hr. Експедицијата утврдила дека во јама…

ФУТУРАМА, Тренди

Нова студија нуди временска рамка за шестото масовно истребување на Земјата

Резултатите од студијата спроведена на Универзитетот Тохоку во Јапонија тврдат дека шестото масовно истребување на Земјата, предизвикано од зголемување на температурите на површината за девет степени Целзиусови, нема да се…