Категорија: ФУТУРАМА

ФУТУРАМА, Featured

Со дрон до совршено селфи

Феноменот на сликање селфи фотографии расте секојдневно, а причина за тоа се сè подобрите технички карактеристики на смартфоните, кои во споредба со пред неколку години, сега имаат предни камери со…

ФУТУРАМА, Featured, ВИДЕО

Спектакуларно видео ја покажува северната светлина од Вселената

Северната светлина е една од најубавите глетки во целиот свет. Небесната претстава е спектакуларна не само од површината на Земјата. Таа е прилично убава и ако се гледа од вселената….

ФУТУРАМА, Featured

Windwheel – генератор на зелена енергија во кој може да се живее

Традиционалната холандска ветерница доби своја високотехнолошка преобразба со големо еколошко подобрување. Компанијата Windwheel Corporation минатата недела го претстави својот нов проект Dutch Windwheel, односно кружен објект поставен на вода кој произведува чиста…

ФУТУРАМА, Featured

Tesla почна да создава и „народни“ автомобили

Производителот на автомобили на електричен погон со промоцијата на „Модел 3“, наменет за широкиот пазар, го почна долгоочекуваното излегување од сегментот на луксузни автомобили. Основниот модел на помалиот електричен автомобил…

ФУТУРАМА, Featured

Јапонија ќе прати човек на Месечината до 2030 година

Јапонија има сериозни планови да прати човек на Месечината до 2030 година, според Јапонскиот центар за вселенски истражувања (ЈАХА). За да се реализира оваа амбиција, агенцијата планира да учествува во…

ФУТУРАМА

Нова технологија за модифицирање на ДНК-та кај оштетени клетки и ткива

Група научници од калифорнискиот институт „Салк“ развија технологија за коригирање на гените со цел промена на ДНК-та во оштетени ткива и делови на телото. – Пигментозата на ретината е генетско заболување…