Многу корисници на Интернет бараат нови пребарувачи кои ќе го заменат Google, а еден од најпопуларните е DuckDuckGo.

Симпатично именуван, бесплатен и наводно многу безбеден и приватен, овој прелистувач брзо стана популарен, а сега воведе нова платена услуга, Privacy Pro, која треба да им помогне на корисниците да ја подобрат својата безбедност на Интернет.

Услугата вклучува VPN, услуга за деидентификација и помош за кражба на идентитет, а цената е 9,99 долари (околу 9 евра). Услугите ќе бидат достапни со помош на прелистувачот DuckDuckGo.

VPN
VPN обезбедува дополнителна заштита на интернет, а DuckDuckGo тврди дека нивниот VPN е брз и лесен за користење. Нема да треба да инсталирате посебна апликација, но VPN ќе биде вклучена во прелистувачот DuckDuckGo. JNude гарантира дека давателот на интернет услуги нема да види што правите на Интернет.

Тие велат дека користат VPN сервери во САД, Канада и Европа и дека можеме да очекуваме повеќе сервери во иднина. Поради брзината на интернетот, корисниците автоматски ќе се поврзат со серверот најблиску до нивната моментална локација.

Се вели дека Интернетот е паметен и затоа DuckDuckGo нуди услуга за отстранување на вашите лични податоци од веб-страните. Самиот DuckDuckGo пребарува на Интернет за лични податоци за кои можеби не сте знаеле дека постојат онлајн и бара нивно отстранување за вас.

Оваа понуда ја очекуваа многумина бидејќи компанијата ја купи Removaly во 2022 година, компанија која нудеше услуги за отстранување на лични информации. Многу корисници на Интернет ги внесувале своите податоци при еднократните онлајн купувања на кои веќе заборавиле и токму затоа станаа популарни услугите кои ги бараат вашите информации.

Враќање на украден идентитет
Она што многумина се плашат е кражба на идентитет. Во случај да се случи ова, DuckDuckGo им нуди на своите претплатници услуга за враќање на украден идентитет. Услугата се нуди во соработка со Iris Powered by Generali, кои се специјализирани токму за овој проблем. Велат дека ќе ви ги замрзнат банкарските сметки, ќе ви помогнат да ги вратите документите за идентификација, ќе ви помогнат финансиски на неколку начини и многу повеќе.