Повеќе од половина од Европејците, 53 отсто, користат лекови против болки „сами“ барем еднаш месечно. Секој петти Европеец ги зема барем еднаш неделно, а по нив секојдневно посегнуваат дури 7 отсто, предупредува Health Research на компанијата Штада.

Самолекувањето со кој било лек може да биде фатално, а многу загрижува фактот што Европејците лесно посегнуваат по лекови против болки кои во некои земји може да се купат дури и на самопослужување. И иако овие лекови се лесно достапни и обезбедуваат брзо олеснување кога станува збор за благи болки или благи заболувања, тие бараат посебна претпазливост и никогаш не треба да се земаат врз основа на лично проценување, туку со задолжителен совет на лекар или фармацевт.

Ги земаат како бонбони

Лековите против болки најчесто се користат во Велика Британија, каде што дури 35% од граѓаните ги земаат барем еднаш неделно, главно за болки во зглобовите. Следат Полјаците со 33% и Холанѓаните со 32% од населението кои се самолекуваат со лекови против болки барем еднаш неделно. Во Холандија рекордни 13% од граѓаните земаат лекови против болки секој ден!

Кога станува збор за Србија, 5% од граѓаните земаат лекови против болки секој ден, а 20% најмалку еднаш неделно, најчесто „на своја рака“.

Позитивен пример во Европа се Португалците, каде што само 14% од населението зема лекови против болки без консултација со лекар или фармацевт.

Извештајот на Stad’s Health, исто така, открива дека жените се почести корисници на овие лекови, 56% од мажите, 48%, а особено загрижува фактот што дури 61% од младите Европејци, на возраст од 18 до 24 години, користат лекови против болки исклучиво „сами“. .

Најчесто поради главоболка и забоболка

Најчести тегоби кои Европејците „сами“ се обидуваат да ги „решат“ со лекови против болки се главоболка 63%, забоболка 41% и болки во грбот или зглобовите 32%.

Романците го држат рекордот кога станува збор за забоболка, па 66% од нив често земаат лекови против болки поради оваа причина, а 70% од Шпанците страдаат од главоболки најчесто во Европа.

Во Србија 65% од граѓаните земаат лекови против болки за главоболки, 36% за забоболки, 28% за болки во грбот, 21% за настинки и 14% за менструални проблеми.

17% од Австријците и 12% од Србите изјавиле дека никогаш не земаат лекови против болки.

Незнаење и заблуди

Европејците покажаа загрижувачки недостаток на знаење за лековите против болки, при што изненадувачки голем број испитаници едвај можеа да ги идентификуваат клучните карактеристики на лековите против болки што често ги користат.

Истражувањето на Stada открива дека дури и секој друг Европеец не знае дека Аспиринот (ацетилсалицилна киселина (ASA), еден од најчесто користените лекови за главоболка, исто така има својства за разредување на крвта, па затоа е потребна претпазливост, особено ако аспиринот се зема во комбинација со други лекови, и затоа е важно да се консултирате со лекар или фармацевт.

Слично на тоа, 42% од Европејците погрешно веруваат дека парацетамолот има антиинфламаторни својства, но за среќа 79% го означуваат како средство за намалување на треската.

Младите Европејци на возраст од 18 до 24 години покажаа најзабележителен недостаток на знаење за здравјето и лековите против болки. Така, дури 66% од нив не ги ни знаеле основните карактеристики на Аспирин, Парацетамол или Ибупрофен.

Здравствен извештај на ШТАДА

Мултинационалната корпорација Стада веќе петта година по ред спроведува истражување на јавното мислење на европското население во однос на здравствените навики и ставовите кон здравјето. Овогодинешното онлајн истражување опфати повеќе од 32 илјади испитаници, на возраст од 18 до 99 години, во 16 земји, меѓу кои и Србија. Истражувањето се спроведува како придонес за здравствена едукација, подобар увид во здравствените навики и потреби на пошироката популација.

(ПР)