Неопходно е да се има предвид дека некои од функциите се различни за различни компјутери и може да се променат.

Веројатно сте забележале дека на тастатурите, обично на врвот, имате ред копчиња кои почнуваат со „F“. Некои од вас сигурно користеле некои од нив – добро е познато, на пример, дека F5 се користи за освежување на страницата во интернет прелистувачите. Но, веројатно не знаете за што служат сите 12 F-копчиња.

F обично е скратено за да функционира. Неопходно е да се има предвид дека некои од функциите се различни за различни компјутери и може да се променат. Еве список на некои од функциите за секое од тие копчиња, F1 до F12:

F1 го отвора менито за помош, а исто така го крие и прикажува ribbon менито во Excel и Word кога ќе се притисне со копчето Ctrl.

F2 со копчињата Alt и Ctrl ги отвора документите во Microsoft Office и овозможува уредување на датотека или папка во Windows Explorer.

F3 се користи за пребарување во Windows Explorer, како и во Firefox и Chrome, а со копчето Shift овозможува менување на големи во мали букви и обратно во Word.

F4 со копчето Alt го затвора прозорецот, а во Explorer го става курсорот во полето за адреса.

F5 започнува прикажување на слајдови во PowerPoint, ги освежува страниците во прелистувачите и отвора „Find and replace“ во Microsoft Office.

F6 ви овозможува да се префрлите на следната страница во поделен екран во Microsoft Word, а со копчето Ctrl можете да се префрлате помеѓу документите на Word.

F7 со копчето Alt го проверува правописот во Word, а со копчето Shift го отвора Thesaurus во Word.

F8 во Excel го овозможува таканаречениот Extend режим за копчињата со стрелки и овозможува безбеден режим во Windows.

F9 со копчето Ctrl вметнува празни полиња во Word и ги освежува полињата во Word.

F10 отвора поле за избор, Ctrl го максимизира прозорецот Word, а Shift го прави истото како десен клик.

F11 излегува и влегува во full screen режим во прелистувачите, а копчето Shift додава лист (sheet) во Excel.

Конечно, F12 отвора Save како во Word, копчето Shift го зачувува документот во Word, а копчето Ctrl го отвора документот во Word.

Друга интересна работа е што копчињата „F“ и „J“ на тастатурата имаат мали испакнатини. Тоа е затоа што првите машини за пишување имале распоред на тастатурата што бил организиран по азбучен ред. Креаторите беа убедени дека ова е полесен начин за пишување бидејќи оние кои пишуваат го знаат редоследот на буквите. Се покажа дека таквите машини за пишување се неефикасни и дека оние што куцаат не биле продуктивни.

Кристофер Латам Сколс, човекот кој прв ја изградил машината за пишување, решил да создаде нов распоред на буквите, оној што го имаме и денес, таканаречената „QWERTY“ тастатура. Распоредот е таков што прстите од левата рака лежат на ASDF, а прстите од десната рака на JKL. И ова се нарекува почетна работа.

Буквите „F“ и „J“ се всушност почетните букви на модерните тастатури. Овој распоред им овозможуваше на луѓето да пишуваат слепо без да гледаат во тастатурата, па навидум нелогичниот распоред придонесе за ред и ефикасност.