Тесла не штеди пари за да стане играч во сферата на суперкомпјутерите, а Илон Маск вели дека производителот на електрични автомобили планира да инвестира повеќе од 1 милијарда долари во својот таканаречен проект Dojo до крајот на 2024 година.

Извршниот директор Маск им рекол на инвеститорите дека внатрешниот суперкомпјутер е дизајниран да управува со огромни количини на податоци, вклучително и видеа од автомобилите на Тесла, потребни за создавање софтвер за автономно возење, пишува Блумберг.

„Ќе потрошиме над 1 милијарда долари за Dojo“ во текот на следната година, рече тој на конференциска врска со аналитичарите.

Откривањето на тој голем трошок се чинеше дека ги исплаши инвеститорите, со што цената на акциите на Tesla падна за повеќе од четири отсто. Захари Кирхорн, главниот финансиски директор на Тесла, побрза да појасни дека инвестицијата е поделена на истражување и развој и капитални расходи – и е во согласност со гореспоменатите тригодишни трошоци.

Маск рече дека Tesla располага со „неверојатна количина“ на видео снимки, благодарение на корисниците кои користат софтвер за помош на возачот базиран на камера наречен авто-пилот и поврзаната карактеристика позната како бета, која овозможува целосно автономно возење користејќи податоци собрани од функцијата преку 300 милиони милји возење.

Компанијата во своето најново соопштение за заработка соопшти дека започнала со производство на својот „компјутер за обука Dojo“.