Софтверската компанија Персонал Программер отвори нови канцелариски простории во Скопје. Компанијата (personalprogrammer), во која се вработени 70 лица, е специјализирана за обезбедување персонализирани услуги за развој на софтвер за клиентите ширум светот, рапидно се шири во последниве години и се очекува новата локација да биде во чекор со растечката побарувачка.

Со тековната пандемија на КОВИД-19 и порастот на работа од дома, компанијата ги консултираше вработените што очекуваат од новата канцеларија по пандемијата. Едно од најчестите барања беше простран и удобен работен простор кој ќе овозможи вработените да работат без одвлекување на вниманието. Многу вработени ја истакнаа важноста да се има тивка и мирна средина за работа, како и ергономски мебел што ќе помогне да се спречат какви било непријатности или повреди.

Друго популарно барање беше добро опремена кујна и неформален простор за релаксација и забава, каде што вработените ќе можат да се одморат и да се освежат за време на нивните паузи. Многу вработени, исто така, предложија вклучување на здрави закуски и пијалоци за да се промовира здрава и продуктивна работна средина. Покрај практичните размислувања, дел од вработените изразија желба за посоцијално работно место. Некои предложија заеднички простории каде што вработените би можеле да се соберат и да споделуваат идеи, додека други препорачаа редовни спортски активности и Тeam Building настани за да помогнат да се поттикне чувството на заедница и поврзаност меѓу колегите.

Со отворање на канцелариите, според Мартин Тосков, ко-сопственик на оваа холандска компанија, Персонал Программер се стреми да ја исполни својата визија – да биде „идеална работна средина и место каде што би сакале софтвер инженерите да останат, да растат, да ја развиваат својата кариера и секој да работи со задоволство, додека Персонал Программер овозможува возбудливи ИТ работни места кои се предизвик за конкурентниот талент со кој располага Македонија“.

Оваа компанија, која на македонскиот пазар работи повеќе од една деценија, е основана во Утрехт од Тосков и Кевин Бејкер како решение за недостигот на ИТ експерти ширум светот. Специфично за оваа компанија е што секој софтвер инженер работи само за еден тим, односно не е ангажиран за повеќе различни клиенти во исто време.

„Менаџментот на компанијата ги зеде предвид предлозите и ја дизајнираше новата канцеларија, имајќи ги предвид потребите и желбите на своите вработени. Новата канцеларија располага со простран и удобен работен простор, добро опремена кујна и трпезарија и неколку заеднички простории за дружење и соработка помегу вработените“, вели Бејкер.

Во светот на ИТ се е брзо и динамично. Во Персонал Программер, „секојдневието е уште поинтересно заради соработката со различни партнери од Холандија, Соединетите Американски Држави, Канада, Швајцарија и Србија. Освен што создаваме софтверски решенија, креираме ИТ кариери и возбудливи работни места за софтвер инженерите во дигиталниот свет. Постојано се стремиме да донесеме попредизвикувачки ИТ работни места во Македонија, за што повеќе млади луѓе да покажат интерес, да се стекнат со најсовремени знаења од оваа област и да се одлучат да работат во оваа професија“, објаснува Кристина И. Капсарова, управител и COO (Chief Operating Officer) во Персонал Программер.

Генерално, отворањето на новата канцеларија на Personal Programmer во Скопје е возбудлив развој и за компанијата и за нејзините вработени. Со фокус на обезбедување удобна и продуктивна работна средина, компанијата сигурно ќе го продолжи својот успех во ИТ секторот и ќе обезбеди исклучителна услуга на своите клиенти.

ПР Текст