Суперкомпјутерот ќе го креира компанијата Atos за Max Planck, најпознатиот германски институт во областа на природните науки и технологијата.

Компанијата Atos, глобален лидер во областа на дизајнот и производството на суперкомпјутери, објави дека ја добила довербата од здружението Макс Планк за создавање на суперкомпјутер вреден 20 милиони евра.

Она што го издвојува овој нов суперкомпјутер од кој било друг постоечки е тоа што за прв пат ќе се напојува со најновата, четврта генерација AMD EPYC процесор, познат под кодното име „Genoa“.

Овие моќни процесори, базирани на најнапредната микроархитектура „Zen4“, ќе бидат споени со новата генерација на специјализирани AMD акцелератори, Instinct MI300A.

Новата генерација на процесорски единици на AMD ќе оди на новата генерација на платформата Atos, BullSequana HX3000. Новиот суперкомпјутер ќе пристигне во компактна големина од само десет „решетки“ исполнети со 768 процесори и 192 акцелератори.

Предвидените перформанси, по стартувањето и оптимизацијата, треба да бидат три пати повисоки со максимална моќност во споредба со постоечката инсталација на суперкомпјутер во Макс Планк друштвото. Ова значи дека очекувањата се во опсег од ~35 PetaFLOPS. За споредба, постоечката инсталација на суперкомпјутер користи 136.960 Intel Xeon процесори и 128 Tesla и Quadro GPU за да постигне 11,4 PetaFLOPS.

Ервин Лоре, директор на Здружението Макс Планк, истакнува дека компјутерската моќ потребна за научно истражување постојано расте.

„Гледаме несмалена потреба за компјутерски капацитети со високи перформанси. Сакаме да им обезбедиме најдобра можна поддршка на нашите истражувачи во нивната работа, и затоа решивме да го модернизираме нашиот компјутерски комплекс со високи перформанси. Новото решение секако ќе ги задоволи нашите барања и уште еднаш да ја унапреди науката во огромни скокови“, рече Лоре.

Во моментов, најбрзиот суперкомпјутер е Frontier, кој се наоѓа во Националната лабораторија Oak Ridge (ORNL) во САД. Суперкомпјутерите се користат за најсложените обработка на податоци.