Samsung Display разви нов прототип наречен Flex Hybrid, кој има механизам за преклопување и лизгање.

Левата страна на концептот „паметен мобилен уред“ може да се отвори за да се „открие“ екранот, додека десната страна потоа може да се извлече за да понуди уште повеќе екран.

Овој уред ќе биде изложен на CES со нов 17-инчен лизгачки екран, како и панели дизајнирани за екрани за самостојно возење.

Иако нема детали за концептот, како резолуција и максимална осветленост, Samsung Display вели дека Flex Hybrid може да се „прошири“ од 10,5-инчен екран 4:3 на 12,4-инчен екран со резолуција 16:10.

Воопшто не е тешко да се замисли дека ваков екран во иднина ќе се користи за смартфон на склопување кој би понудил искуство за користење таблет, а потоа ќе ја смени формата за гледање филмови или играње игри.

Прототипот се базира на концепти кои Samsung Display ги разви и покажа во претходните години. Минатата година на Display Week видовме серија на преклопни и лизгачки екрани на пример на слични уреди.

Samsung сè уште не користел ваков тип на екран за некои производи подготвени за пазарот.

Samsung исто така подготви пар поголеми лизгачки прототипови од 17 инчи за идните лаптопи за CES, Flex Slidable Solo може да се извлече и продолжи во една насока, а Flex Slidable Duet во две насоки, додека големината варира помеѓу 13 и 14. вкупно до 17,3 инчи.

Беше претставена и нова серија екрани за самоуправувачки автомобили кои комбинираат панели од 34 и 15,6 инчи.