Ако некогаш сте се запрашале колку долг може да биде USB-кабелот, сега е време да дознаете.

Колку долги можат да бидат USB каблите?

Максималната должина на USB-кабел зависи од тоа за која верзија на USB-стандардот е дизајниран и дали е активен или пасивен кабел. Имајте предвид дека стилот на конектор, како што се USB-A или USB-C, не мора да ја означува неговата верзија или максималната должина.

Еве ги максималните должини на пасивни кабли во зависност од USB верзијата за која се дизајнирани:

USB 1.1: 5 метри
USB 2.0: 5 метри
USB 3.0: 2-3 метри
USB 3.1: 3 метри
USB 3.2: 3 метри
USB 4: 0,8 метри

Запомнете дека само затоа што производителот тврди дека нивниот кабел работи со различни USB стандарди, тоа не мора да значи дека е вистина. Ако кабелот е исклучително евтин, но тврди дека ги исполнува спецификациите за голема брзина, бидете внимателни. Секогаш е подобро да се купи од реномиран производител со добри критики.

Зошто постои максимална должина?

Покрај активните и пасивните USB кабли, во игра се и други фактори, како што е дебелината на металните проводници на кабелот.

Ако вашиот USB кабел испраќа и HDMI, DisplayPort, Thunderbolt или други сигнали, тоа исто така е важно.

Бидејќи пасивните кабли не ги засилуваат сигналите, подолг кабел значи дека пренесените сигнали ќе бидат послаби.

Ова значи дека ако вашиот кабел е премногу долг (или премногу долг и премногу тенок), најверојатно ќе доживеете губење на податоци и помали брзини.

Подолгиот кабел исто така може да го зголеми ризикот од дојдовен шум од други уреди, што исто така влијае на податочните сигнали.

Со активните кабли – оние што содржат кола што ги засилуваат сигналите – должината е нешто помалку проблем, бидејќи посилните сигнали можат да патуваат понатаму без деградација. Сепак, ќе платите повеќе за активен кабел, а понекогаш ќе доаѓа и со сопствено напојување.

Надминување на максималната должина на кабелот

Можете да ги проширите активните кабли до одредено ниво:

Ова е обично 30 метри за USB 2.0

За USB 3.0, 3.1. и 3.2, ова е околу 18 метри

Активните USB 4 кабли сè уште се воведуваат, но моментално достигнуваат околу 3 метри

Или едноставно можете да користите USB-хаб со напојување, кој се приклучува на USB-порта, и да ги поврзете вашите подолги кабли со хабот.