Израелската компанија Elbit Systems разви иновативен дрон Lanius кој може да се користи за пребарување, но и за напади.

Lanius е наменет за операции со краток дострел каде што може да се распореди рачно или со мултикоптер компатибилен со автономниот мрежен борбен систем Legion-X.

Legion-X е изграден на роботски платформи и различни роеви и претставува креативно модуларно решение кое нуди сеопфатен, целосен систем за планирање, работење и управување со сите видови беспилотни платформи и мисии и овозможува тактичка супериорност на сите нивоа. Исто така, ја зголемува ефикасноста и ги трансформира можностите во конфликти. Со овозможување на координирано распоредување на роеви од мрежни, хетерогени автономни платформи и товари, Legion-X нуди предност во сценаријата за војување со рамноправни или скоро еднакви страни.

Lanius може да идентификува, категоризира и синхронизира со Legion-X решенијата на Elbit Systems додека автономно скенира и мапира згради и локации од интерес за потенцијални закани. Покрај тоа, може да спроведе широк опсег на профили на мисии за специјалните сили, војската, полицијата и спасувачките тимови и да носи смртоносни и несмртоносни товари.

Максималната брзина на Lanius е 72,4 km/h, додека може да носи до 1,25 kg товар. Времето на летот е ограничено на седум минути, а оперативната брзина е до 20 метри во секунда на отворено. Elbit ја нагласува способноста на Lanius да работи во соработка со човек, но дронот може и автономно да извршува мисии без помош. Комуникацијата се врши преку Wi-Fi мрежа или софтверски дефинирано радио.

Поради неговиот дизајн инспириран од тркачки дронови, Lanius може да ја искористи својата брзина и агилност за да стигне до целта пред детонацијата. Тоа е беспилотно летало со многу маневрирање, изградено за GPS навигација, скенирање, мапирање и предизвикувачки сценарија за урбана борба. Овој капацитет е овозможен од системите за вештачка интелигенција на дронот, придвижувани од процесорот NVIDIA Jetson TX2. Беспилотното летало може да создаде и 3Д мапа на својата околина и да ја испрати до операторот преку рачен далечински управувач.

„Lanius е опремен со камери и бројни визуелни сензори, како и внатрешна мерна единица. Содржи и SLAM алгоритам (истовремена локација и мапирање) и користи обработка на слики за да ги идентификува точките од интерес, а исто така прикажува релевантни податоци и информации за идентификација на операторот“, се вели во соопштението од компанијата.

Lanius е пример за брзиот напредок на малите, но смртоносни дронови во одбранбениот сектор.