Студијата развиена од одделот за дизајн на Škoda беше инспирирана од Škoda 1100 OHC од 1957 година.

Дизајнерскиот оддел на чешкиот производител го реинтерпретира концептот Škoda 1100 OHC од 1957 година и го претстави компјутерски анимираниот модел Vision GT, студија за целосно електричен тркачки автомобил.

Заедно со неговиот претходник, концептот моментално е изложен на изложбата „Дизајн и трансформација“. Изложбата се одржува во Брисел е дел од програмата за поддршка на чешкото претседателство со Европската унија.

Компјутерски анимираниот модел Vision GT е еден од најважните моменти на изложбата „Дизајн и трансформација“. Со цел да се одбележи чешкото претседавање со Европската Унија, на овој настан голем број чешки компании презентираат производи и дизајни од 1990 до 2020 година.

При креирањето на студијата Vision GT, тимот на Škoda Design најде инспирација во концептот 1100 OHC од 1957 година.

Исто како 1100 OHC, Vision GT е црвен тркачки автомобил со отворен покрив. Сепак, тој беше дизајниран како едносед, а возачот седи во средината на возилото.

Важните информации се проектираат директно на визирот на кацигата на возачот, слично на дисплејот за глава. Активниот кокпит со флексибилно седиште е дизајниран за оптимална компензација на g-силата.

Надворешниот изглед на Škoda Vision GT се карактеризира со јасни линии и остри рабови. Дизајнот ги одразува актуелните тркачки болиди на Формула Е, што е особено видливо кај дводелното задно крило.

Активната аеродинамика, исто така, обезбедува оптимални перформанси во возењето во секое време. Помеѓу двата горни профили на крилата, новиот натпис на ŠKODA во форма на холограм свети во светло црвена боја.

Изложбата „Дизајн и трансформација“ во Дизајн музејот во Брисел е отворена до 8 јануари 2023 година, а некои експонати се изложени и во Прашката куќа во Брисел до 2 октомври 2022 година.