NPO RainbowSoft, подружница на Skolkovo Innovation Center и NPO Intellect објавија дека создале свој минијатурен компјутер со една плоча, кој треба да го замени популарниот Raspberry Pi 3.

Во соопштението на руските компании се наведува дека Repka Pi, како и британскиот мини компјутер Raspberry Pi 3, има функција да извршува голем број задачи, како и да се користи за едукативни цели.

Покрај тоа, компјутерот може да се користи како основна плоча за други уреди и индустриски системи, за управување и собирање податоци, како и за пренос на податоци.

Repka Pi користи јадра Allwinner H5 (CPU + GPU) за процесор ARMv8 Cortex-A53 1,3GHz, како и графички адаптер Mali 450 MP4. Украсен е и со 1GB SDRAM DDR3 (1333 MHz).

Мини компјутерот има 1 x CSI-1 видео влез за поврзување камера, како и HDMI видео излез. Користи мрежа RJ45 од 100 MW, додека за безжично поврзување се задолжени Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac и Bluetooth 5.0.

NPO RainbowSoft планира да започне со производство на мини компјутери Repka Pi во октомври оваа година.