Во случај вашиот телефон да падне во солена вода, има некои работи што можете да ги направите за да го зачувате и да го вратите во нормална работа.

Отидовте на море и уживате во одморот, но во момент на невнимание телефонот ви се лизга од раце или го земате во џеб за капење. Со оглед на можноста за губење на уредот, сценариото може да биде многу скапо или, ако имате среќа, безопасно. Еве што треба да направите.

Обидете се прво да го најдете

Освен ако не сте во ситуација во која земањето на телефонот е опасна, треба да се обидете да го најдете и да го извадите од водата што е можно поскоро. Ако не можете да го видите, обидете се да посегнете по него со нозете или да копате во песок додека не го најдете. Можно е и по овие обиди да не го најдете.

Контактирајте со вашиот добавувач на услуги и известете го што се случило и замолете го да го префрли стариот број на новиот уред. Со алатка како „Find my“ на Apple, можете да го пријавите уредот како украден, да го деактивирате или да го отстраните од вашата сметка. Ако имате безбедно складирање во облак, можете да го користите за да ги вратите сите ваши податоци на вашиот нов телефон.

Исклучете го уредот и исушете го

Го најдовте вашиот телефон? Исклучете го веднаш. Користејќи чиста крпа, исушете го и, во зависност од моделот, извадете го телефонот од маската. После тоа, во зависност од староста на моделот, извадете ја SIM картичката, мемориските картички и батеријата.

Ако вашиот паметен телефон е во водоотпорна футрола или има IP сертификат кој гарантира заштита од вода, само исклучете го и исплакнете го со свежа вода. Избришете го со крпа и оставете го да се исуши неколку часа пред да се обидете повторно да го користите.

Но, ако не е водоотпорен, не го ставајте во ориз, бидејќи нема да помогне. Оризот нема да направи ништо, а водата ќе се исуши и ќе го остави телефонот полн со кристализирана сол која за тоа време ќе ја кородира електрониката. Ако сакате повторно да го користите тој уред, ќе треба да побрзате, да го расклопите и исчистите пред корозијата трајно да го оштети внатрешното коло.

Ако е можно, расклопете го телефонот

Ако сте доволно вешти да го расклопите уредот, користете ги правилните алатки и направете го тоа што е можно поскоро. Веб-страницата iFixit објавува бесплатни водичи кои вклучуваат детални чекори за расклопување на многу популарни паметни телефони.

Откако ќе го отворите уредот, исплакнете ја внатрешноста со дестилирана вода и многу внимателно отстранете ја корозијата со мека четка и оставете ја во 90 проценти алкохол еден час, повремено мешајќи за да се извлече водата. После тоа, извадете ги парчињата и оставете ги да се исушат 24 часа. Потоа повторно поврзете ги и проверете дали уредот работи. Ако работи, сте успеале. Ако не, време е да отидете во сервисен центар или во продавница за нов уред.

Кога е време за сервис?

Расклопувањето на уредот, се разбира, бара одредено техничко знаење и алатки за безбедно отворање на современите паметни телефони – без нивно оштетување. Ако целата процедура ви изгледа комплицирана, однесете ја во сервисен центар што е можно поскоро. Кажете им дека вашиот уред паднал во морето и тие ќе знаат што треба да се направи. Во секој случај, телефонот ќе мора да се расклопи и исчисти.

Ако не сакаат да го поправат, однесете го во друга поправка. Ако имате iPhone, контактирајте со официјална продавница или сервис.