Skiff ги помина последните неколку години развивајќи платформа со фокус на приватноста, колаборативна обработка на документи, што може да се опише како „Google Docs со шифрирање“. Сега компанијата цели кон Gmail и објави услуга за е-пошта наречена Skiff Mail.

Крајната цел за Skiff е да создаде целосен работен простор, нешто толку сеопфатно и широко како платформите Microsoft 365 и Google Workspace, според Ендрју Милиќ, ко-основач и извршен директор на Skiff.

Но, за да се постигне тоа, потребно е да се воспостави сервис за е-пошта, што е клучна карактеристика на двете споменати платформи. Милиќ истакнува дека за секој што ќе се одлучи за Skiff Mail наместо Gmail, останатите производи на компанијата се на само еден клик.

Во моментов, Skiff е достапен за стандардна употреба и заработува од претплати на компанијата. Не беше наведено какви се плановите на Skiff за е-пошта, но беше забележано дека напредните функции сигурно ќе се наплаќаат во иднина.

Апликацијата Skiff Mail моментално работи на веб, Android и iOS системи и многу личи на Gmail (без бои и кориснички интерфејс). Со други зборови, тоа е основна апликација за е-пошта. Во моментов нема поддршка за приспособени домени, не можете да го проверите вашиот Gmail во Skiff и нема премногу алатки за автоматизирање и организирање на содржината.

Целта со Skiff Mail беше да се понудат сите најважни работи – обработка на текст, пребарување, управување со прилозите и тоа е она што услугата го прави доста добро.

Се разбира, и Skiff Mail има некои амбиции. Сепак, стратегијата со фокус на приватноста има смисла само кога корисниците сакаат да ја користат апликацијата, како што истакнува нејзиниот ко-основач.

Има јасни докази дека системот „Gmail но приватен“ е примамлива идеја за многумина. Има ProtonMail кој минатата година објави дека има повеќе од 50 милиони корисници, а Fastmail и Librem Mail се во фаза на раст.

Сепак, Gmail продолжува да биде гигант и лидер на пазарот и практично е единствената компанија која е важна во светот на е-поштата. Сепак, за оние кои бараат нешто различно, сега има повеќе избори од кога било.

Една од понезгодните работи кога станува збор за „приватно ориентирана е-пошта“ е тоа што никој не може да ги контролира е-маиловите. Би било лесно за Skiff да создаде шифрирана платформа за е-пошта, доколку само корисниците на Skiff би испраќале е-пошта до други корисници на Skiff. Сепак, е-поштата не функционира на тој начин.

Наместо тоа, тимот на Skiff се обиде да создаде алатка која го прилагодува безбедносниот спектар. Кога корисниците на Skiff испраќаат е-пошта до други корисници на Skiff, сè е стандардно шифрирано и на испраќачите им е лесно да се повлечат или потврдат. Меѓутоа, кога се испраќаат пораки до некој надвор од екосистемот Skiff, протоколот SMTP сè уште работи.

Основачот на Skiff Mail се надева дека како што повеќе провајдери ја прифаќаат приватноста, ќе се создадат алатки за проширување и подобрување на целиот екосистем.