Првиот целосно природен метод во светот за добивање течен медицински пектин, природен голтач на токсин, го развија руски научници и експерти од Државниот универзитет во Дубна.
Според авторите, нема слични производи во однос на ефикасноста. Може да се користи во превенција и третман на голем број болести, соопшти прес-службата на универзитетот.
Пектинот е моќен детоксификатор. Според научниците, ја намалува потребата за храна, го намалува ризикот од болести на срцето и крвните садови, онколошки заболувања, го чисти телото од соли на тешки метали, радионуклиди (повеќето радионуклиди се извори на радиоактивно зрачење), холестерол и други штетни материи и го нормализира дигестивниот тракт.
Научниците објаснуваат дека е многу сложен процес да се добие во чиста и стабилна форма. Стабилизаторските адитиви ги намалуваат корисните својства со нарушување на сложената хемиска рамнотежа во супстанцијата, а киселините што се користат за екстракција на пектин од овошјето ја уништуваат неговата макромолекуларна структура, што ја намалува способноста за „голтање“ или апсорпција на токсините.
Првиот целосно природен метод во светот за добивање течен медицински пектин го развија руски научници и експерти од Државниот универзитет во Дубна. Неговата главна карактеристика е отсуството на хемиски реагенси и течна структура, а не во прав.
„Со изолирање на пектинот на клеточно ниво со иновативна опрема од хемиски неактивни материјали, добивме најквалитетен производ од различни видови овошје. Процесот се заснова на технологија за заштеда на ресурси. Отфрлањето на хемиските реагенси овозможи зачувување на макромолекулите на пектин, кои поради течната форма на производот формираат тродимензионална мрежа која дополнително го зголемува ефектот на детоксикација“, изјави Раиса Горшкова, директорка на Научно-образовниот центар „Фижимбиофарм“.
Научниците веруваат дека секојдневната употреба на 10-15 грама пектин може да го намали нивото на билирубин и холестерол, да го нормализира крвниот притисок, како и нивото на шеќер во крвта и да ја олесни контролата на тежината. Покрај тоа, пектинот може да ги намали несаканите ефекти на некои лекови, да помогне во развојот на корисна цревна микрофлора и да го стимулира имунолошкиот систем.
„Многу научници ширум светот се обидоа да направат течен медицински пектин, но тој беше нестабилен. Се надеваме дека резултатите од нашето речиси триесетгодишно истражување ќе помогнат да се воведе оваа супстанца во секојдневниот живот на пациентите со хронични, сезонски и онколошки заболувања, болести на кардиоваскуларниот и имунолошкиот систем, кои страдаат од прекумерна тежина и акутни алергиски реакции.
Секако, пектинот може да биде интересен и за луѓето кои водат здрав начин на живот, добро се хранат и се грижат за својот изглед“, подвлече Горшкова.
Понатамошен план е да се подготви производот за широка примена во клиничката пракса.
Поврзани артикли