Motorola Edge X30 беше најавен во Кина минатиот месец со Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 чипсет и телефонот најверојатно ќе се појави на светскиот пазар прилично наскоро, како што беше потврдено од неодамна објавениот NBTC сертификат.

Сепак, беше откриено и дека уредот ќе добие промена на името пред да биде лансиран во глобално. Во документацијата пишува „Motorola Edge 30 Pro“ наместо Edge X30. Знаеме дека е истиот телефон бидејќи неговиот број на модел е XT2201-1 во споредба со XT2201-2 на X30. Бројот по цртичката обично ги означува оригиналните верзии на истиот телефон, како што ќе биде случајот со овие два.

Нема повеќе детали на листата, но се разбира, Edge X30 е веќе официјализиран, така што нема многу што веќе не знаеме за него. Она што недостасува се датумите на достапност и цените за глобалните пазари и се надеваме дека овие информации наскоро ќе ги добиеме од Motorola.