Telegram може да биде погоден од законодавните регулатори во Германија.

Германија би можела да одлучи да го затвори Telegram доколку популарната услуга за пораки продолжи да ги крши законите во земјата.

Ова се зборовите на Ненси Фезер, министерката за внатрешни работи на Германија.

Таа посочува дека не може да се исклучи опцијата за исклучување на Telegram во таа земја, но дека пред тоа мора да се исцрпат другите мерки.

Од Telegram се бара да ги регулира проблемите со десничарските групи и луѓето кои се противат на ограничувањата наметнати за време на пандемијата на коронавирус.

Министерот додава дека Германија и нејзините партнери во Европската Унија разговараат за мерки кои би можеле да се применат со цел да се регулира функционирањето на Telegram.

Останува да видиме како Германија би можела да го санкционира Telegram и неговата употреба, со оглед на бројните канали (официјални и неофицијални) преку кои може да се преземе апликацијата.

Извор: B92.net