Mercedes-Benz поднел барање за патент за систем кој ги издувува автомобилските гуми со молскавична брзина во итен случај. Ова е особено корисно за електричните автомобили

Недоволно напумпани гуми создаваат многу повеќе триење. Mercedes-Benz сега сака да ги издувува автомобилските гуми со молскавична брзина во итен случај. Системот ќе се користи само ако се расипе системот за сопирање. Во описот на патентот стои дека овој систем за сопирање е дизајниран за електрични возила и хибриди, но може да се користи и во автомобили со дизел или бензински мотори.

Причината зошто Mercedes-Benz главно мисли на електрични автомобили е тоа што електричните автомобили не користат сопирачки сајли или хидрауличен систем, туку користат технологија „drive-by-wire“, исто како и во авионите. Тоа значи дека тие се контролирани со електричен импулс, но ако системот „drive-by-wire“ или Daimler не успее, последиците би можеле да бидат катастрофални.

За да го заобиколи овој проблем, Daimler смислил нов систем. Сепак, се работи за правилно дозирање при издишување. Ако премногу го намалите притисокот во гумите, гумата може лесно да се извади од бандажот. Меките гуми исто така може да влијаат на карактеристиките на возењето.

Системот е поврзан со сите четири тркала. Откако ќе се намали притисокот во гумите, максималната брзина на автомобилот е ограничена и се активира систем за предупредување за да го извести возачот.