Британско-шведската фармацевтска компанија AstraZeneca, која разви една од првите вакцини против коронавирус, побара од Американската администрација за храна и лекови (ФДА) да го одобри нејзиниот третман со антитела за спречување на болеста.

Компанијата денеска соопшти дека третманот познат како AZD7442 ќе биде првата комбинација на антитела со долго дејство која би добила одобрение за итна употреба за превенција од Ковид-19.

„Третманот може да им помогне на луѓето чиј имунолошки систем не реагира соодветно на вакцинација“, наведува AstraZeneca.

Извршниот потпретседател на AstraZeneca, Мене Пангалос рече дека ранливото население, како што се луѓето со слаб имунолошки систем, често не можат да развијат заштитна реакција по вакцинацијата и ризикуваат да добијат Ковид-19.

Според него, со овој препарат, светот е поблиску до обезбедување дополнителна опција за заштита од Ковид-19, покрај вакцините.

Побарувачката за третмани за антитела во САД се зголеми во текот на летото, особено во држави како Флорида, Луизијана и Тексас, каде хоспитализациите кај невакцинираните пациенти се закануваат да го преоптоварат здравствениот систем.

Главниот третман на антитела што се користи во САД е Регенеронов двоен коктел на антитела. ФДА го одобри препаратот Регенерон како заштита за лицата со висок ризик од тежок облик на Ковид-19.