Надежта за наоѓање живот во вселената расте. Научниците открија дека протопланетарните дискови во нашата галаксија имаат неколку основни состојки за формирање живот.

Потребни се „значајни резервоари“ на големи органски молекули за да се формира живот во вселената, открија научниците и тоа откритие значи дека основните хемиски услови кои помогнаа во обликувањето на животот на Земјата може да постојат на други планети во нашата галаксија.

Овие големи органски молекули, кои се „отскочна штица“ помеѓу едноставни јаглеродни структури и посложени молекули, се пронајдени во протопланетарните дискови што ги опкружуваат новоформираните ѕвезди.

Овие дискови се густи акумулации на гас и прашина која се формираа веднаш по распаѓањето на молекуларниот облак.

Лабораториските и теоретските студии сугерираат дека овие „свежи состојки“ можат да направат шеќери, амино киселини, а во некои ситуации дури и делови од рибонуклеинска киселина (РНК) – едноланчани молекули поврзани со половина спирала во ДНК.

Се верува дека Земјата е засадена со овој материјал по ударот на астероидите и кометите на нејзината површина, но се уште не е јасно дали протопланетарните дискови ги содржат овие молекули.

Научниците од Универзитетот во Лидс во Велика Британија тргнаа да го испитаат одговорот на ова прашање со помош на радиотелескопот АЛМА во Чиле.

Тие бараа три молекули-цијаноацетилен (HC3N), ацетонитрил (CH3CN) и циклопропенилиден (c-C3H2), во дискови лоцирани помеѓу 300 и 500 светлосни години од Земјата.

Овие молекули беа пронајдени во четири од петте набудувани дискови и во многу поголеми количини отколку што се очекуваше.

„АЛМА ни овозможи да ги бараме овие молекули во внатрешните делови на овие дискови за прв пат, на ниво слично по големина со нашиот сончев систем“, вели д -р Џон Ли од Универзитетот во Лидс.

„Нашата анализа покажа дека овие молекули се наоѓаат првенствено во внатрешните региони на овие прстени и дека се во изобилство од 10 до 100 пати поголеми од предвидените модели“, додаде тој.

Споменатите региони на анти-планетарни дискови се исто така изворни точки од каде доаѓаат астероидите и кометите, што значи дека процесот што се случи на Земјата можел да се случи и на други планети.

Извор: B92.net