Гренланд загуби огромно количество стопен мраз поради високите температури предизвикани од климатските промени, а стопената количина на вода е доволна за да ја покрие американската држава Флорида со 5,1 см, велат научниците.

Овој настан беше трета најголема загуба на мраз во Гренланд во еден ден од 1950 година. Другите два рекорди се случија исто така во оваа деценија, 2012 и 2019 година.

Брзото топење дојде откако топлиот воздух, заробен над арктичкиот остров, го промени моделот на атмосферска циркулација, велат научниците, истакнувајќи дека може да се стопи уште повеќе мраз.

Само во средата се стопија околу 22 гигатони мраз, од кои 12 гигатони се влеаја во океанот, а 10 гигатони се апсорбираа во снежната покривка, што може повторно да ги замрзне, изјави Ксавиер Фетвајс, климатолог на Универзитетот во Лиеж во Белгија.

Данска група истражувачки институции на Арктикот, Polar Portal, го опиша феноменот на Гренланд како „масовно топење“.

Иако волуменот на топење е помал отколку во 2019 година, погодената област беше поголема, според Polar Portal.

Ваквите настани можат да создадат повратни информации кои поттикнуваат натамошно затоплување и топење на Гренланд, рече климатолог од Универзитетот Колумбија.

Се истакнува дека овој настан го позиционира Гренланд во поранлива положба до крајот на сезоната на топење.

Научниците проценија дека топењето на мразот на Гренланд, втор по големина на Земјата после Антарктикот, предизвика пораст на глобалното ниво на морето за околу 25 проценти во последните децении.

Научниците предупредуваат дека моделите што се користат за проектирање на идната загуба на мраз не го забележуваат влијанието на промената на атмосферската циркулација, што значи дека тие можат да го потценат идното топење на мразот во Гренланд.

Во средата, температурите на воздухот над Гренланд беа „загрижувачки“, рече ЕУ, а температурите во Констабл Пинт, на истокот од островот, достигнаа 23,2 степени Целзиусови.

Извор: Zimo.hr