После неколку години поплаки дека Snapchat на Андроид е инфериорен во однос на верзијата iOS, компанијата го обнови како „инвестиција“.

Се покажа дека инвестицијата се исплати во голема мера, бидејќи новата апликација Snapchat доведе до огромно зголемување на бројот на корисници на Android. Ројтерс известува дека Snapchat во текот на првиот квартал на 2021 година забележа 22-дневно зголемување на активните дневни корисници во текот на првиот квартал на 2021 година, со приближно 280 милиони корисници, што ги надмина очекувањата на аналитичарите.

Над 50 проценти од тој раст дојде од надвор од Северна Америка. Со толку голем глобален раст, голем дел од проширената база на корисници е на Андроид, а не на iOS. Ова во голема мера се должи на ажурираната апликација Snapchat за Android, која дебитираше минатата година.

Snap почна со ажурирање на својата апликација за Android, која се бореше против техничките грешки, уште во 2018 година.