Го намалува ризикот од инфекции и последици од коронавирусот со кој што ширум светот заразени се над 33 милиони луѓе.

Витаминот Д може да го намали ризикот од инфекции и последици од Ковид-19, покажало новото истражување кое што било спроведено во САД.

Научниците ги повикуваат луѓето да го консумираат витаминот Д за да го намалат ризикот од компликации поради инфекцијата коронавирус, пренесува „Daily Mail“.

Витаминот Д може да го намали ризикот од инфекции и последици од Ковид 19.

Поради тоа научниците велат дека освен храната која што одговара за внесување на ваквиот витамин, препорачуваат на внесување на витаминот Д во нашето тело преку изложување на сончевите зраци, кои што низ кожата поттикнуваат да се создаде витаминот Д.

Тие велат дека доволно е само 10 до 15 минути дневно, да ги изложувате вашето лице и делови од телото на сончеви зраци за да се создаде потребната количина витамин Д.