Компанијата Microsoft најверојатно пронајде начин да сочува поголемо количество податоци на неуништив материјал. Новата технологија користи посебно стакло и ласери за впишување податоци.

Кога ласерите ќе дојдат до површината на стаклото, се создаваат мали точки, наречени „воксели“.

Стаклото е прилично издржливо, така што нема да се оштети ни со жешка вода, ни со челична жица, а може да издржи и температури од 260 Целзиусови степени.

Податоците впишани на ова стакло, ќе го преживеат сето тоа.