Милионерот и претприемач Мајк О’Конор беше првиот од оние што успешно инвестираа во интернет домените во 1990-тите.Тогаш, тој за мали пари купи илјадници домени, кои требаше да станат популарни, а со години се испостави да ги продаде повеќето од нив за илјадници, па дури и стотици илјади долари. Овие вклучуваат универзална bar.com, cafes.com, pub.com, place.com и повеќе, пишува Digital.bg

Денес, О’Конор стави на аукција еден навидум обичен домен, но фактот дека аукцијата започна со 1,7 милиони долари сугерира дека тука има нешто посебно.

Станува збор за доменот Corp.com. Она што е специфично е дека компјутерите што го работат оперативниот систем Windows и поддршката за технологијата Active Directory се поврзуваат стандардно со доменот Corp.com. Ако таков компјутер влезе во јавната мрежа, тогаш разни апликации продолжуваат да пристапуваат до таа адреса, откривајќи ги корпоративните податоци на серверот на трети страни. Вака, Corp.com станува најопасниот домен во светот.

Во интервју за Gizmodo, специјалистот за компјутерска безбедност Брајан Кребс изјави: „Ова е проблем познат како “судири на просторот за името“, кога имињата на домените наменети да се користат исклучиво во рамките на внатрешната мрежа на компанијата, на крајот се пресекуваат со домените кои се на отворен интернет “.

Така, идниот сопственик на Corp.com ќе може да добие бесконечна сума на чувствителни корпоративни информации, вклучувајќи електронска пошта и лозинки. Се верува дека целта на Мајк О’Конор е да го продаде доменот не на сајбер криминалците, туку на самиот Microsoft, кој нема да дозволи да протечат информации од компјутери што работат на нивниот оперативен систем.