Премиерата на долгоочекуваните наследници на Sony PlayStation 4 и Xbox One ќе биде гејмерски настан на годината. Двете конзоли ќе излезат во продажба во сезоната на празници на крајот на 2020 година. Сепак, веќе се појавија податоци дека Sony сака да го покаже PlayStation 5 за прв пат за само неколку недели. Спротивно на тоа, Microsoft се очекува да го лансира Xbox One 2 на E3 2020, a гејмерскиот настан ќе се случи во јуни. Плановите на Sony веројатно ќе се променат.

Според новите податоци од BusinessInsider, стратегијата на компанијата може да биде сериозно засегната од ширењето на коронавирусот. Финансиските аналитичари од Jefferies Group предвидуваат дека Sony може да го одложи објавувањето на PS5, што е закажано за последните недели од годината. Специфична причина е што конзолата ќе се произведува во Кина. Драстичните мерки на кинеската влада за справување со заразата ќе имаат сериозно влијание врз синџирот на снабдување со компоненти.

Ако блокадата на погодените реони продолжи повеќе од еден месец, ова сигурно ќе ја одложи премиерата на Sony PS5. Овие процеси, исто така, веројатно ќе влијаат на Xbox One 2. Сè уште има премногу непознати теми поврзани со коронавирусот и времето што ќе биде потребно за Кина да сопре со ширењето на инфекцијата. Конечно, ќе посочиме дека Sony ќе даде се од себе за да си заштедат вакви проблеми. Останува да се види дали PlayStation 5 ќе дебитира на пазарот навреме или продажбата ќе биде одложена.