Абрахам езерото е изградено на браната Бигорн во 1972 година на реката Северен Саскачеван. Ова е најголемото вештачко езеро во канадската провинција Алберта и има карактеристики на природни глацијални езера од тој регион, чија карактеристична сина боја се должи на хемискиот состав на околните карпи.

View this post on Instagram

‌‌‌دریاچه‌ی آبراهام کانادا که اکثر روزهای سال یخ زده، یکی از زیباترین جاذبه‌های گردشگری #کانادا هست. دریاچه‌ای که انگار زیرش ، جشن عروس‌های دریایی‌ برپاست. اما اونا عروس دریایی نیستن! ‌ اونا حباب‌های پر از گاز متان هستن که می‌شه با ایجاد حفره روی سطح یخ و گرفتن کبریت روشن روی حباب‌ها، دریاچه رو به آتش کشید و شاهد یکی از زیباترین جاذبه‌های طبیعی بود.❄️ #ویزاکانادا #ویزاکانادامولتی5ساله #کانادا #abrahamlake #abrahamlakealberta #lakeabraham #abrahamlakebubbles #canada #albertacanada #alberta #canadavisa #canadavisa🇨🇦

A post shared by visa_line (@visa_line_visa) on

Езерото Абрахам е посетено место во текот на летото, но туристите сепак претпочитаат да доаѓаат тука во зима кога замрзнува. На површината на езерото и на длабочина што е малку потешко да се види, има ледени меури кои формираат „столбови“.

Белите формации, за разлика од мрачното езеро, се чини дека се навистина впечатливи, но овие ледени кругови можат да бидат многу опасни за човекот и за природата. Замрзнатата „декорација“ на езерото е всушност замрзнат гас метан, кој се формира кога органска материја, мртво растение или животино ќе потоне на дното на езерото а при процесот на распаѓање се ослободува метанот.

View this post on Instagram

Abraham Lake In Alberta, Canada: در کانادا دریاچه ای به نام «آبراهام» وجود دارد که در شمال رودخانه ساسکاتچوان در آلبرت غربی واقع شده است. این دریاچه در سال 1972 میلادی شکل گرفته است و نام آن نیز از سیلاس آبراهام گرفته شده است. همیشه مقدار زیادی گاز متان از این دریاچه متصاعد می شود که موجب شکل گرفتن حباب روی آن شده است. در زمستان، هنگامی که آب یخ می زند، این حباب ها به یکدیگر می چسبند و توده های زیبایی از حباب را تشکیل می دهند. #abrahamlakecanada #abrahamlake #canada #lakeabraham #abrahamlakes

A post shared by 🌲🌳🌴 شگفتیهای جهان🌴🌳🌲 (@shegeftijahan96) on

Гасот се обидува да изелесе а на површината, но поради ниските температури, се формираат бели, синкави кристали замрзнати во колона. Со зголемувањето на температурите, мразот се топи и метанот го наоѓа својот пат до површината.

Метанот е 25 пати поштетен од јаглерод диоксидот кога се наоѓа во атмосферата, пишува „All thats interesting“. Додека е во мирување, метанот не е проблем, но глобалното затоплување и топењето на пермафрост во атмосферата ќе ослободат големи количини на штетен гас.