Google гради центри за податоци во рекорден број места. Американскиот интернет гигант го следи инвестицискиот план вреден 13 милијарди американски долари во слични проекти во 2019 година, потсетува Data Center Frontier.

Оваа година компанијата отвори нови центри за податоци во Северна Вирџинија и Тенеси и започна со изградба на објекти во Тексас, Охајо и Невада. Google исто така ги објави плановите за распоредување на облачен центарот во Небраска, но сè уште не ја потврди неговата точна локација. Покрај тоа, Google преговараше со властите за субвенции за изградба на центарот за податоци во Аризона.

Но, компанијата не само што гради во својата татковина. Во септември 2019 година, таа објави дека планира да инвестира 3 милијарди евра за проширување на својата мрежа на центри за податоци во Европа за две години, а исто така започна и 10 нови проекти за обновлива енергија.

Google во моментов има 19 комплекси на центри за податоци: 11 во САД, 5 во Европа, 2 во азиско-пацифичкиот регион и 1 во Јужна Америка. Во секоја од овие области се наоѓаат неколку згради со сервери и системи за складирање.

Обично, една компанија троши повеќе од 1 милијарда американски долари за изградба на единствен комплекс на центри за податоци, а во некои случаи, инвестициите надминуваат 2 милијарди долари. Со инвестиции од над 13 милијарди американски долари, Google драматично ќе го зголеми бројот на центри за податоци.