Секфи камерите се една од најкористените функции од корисниците кај паметните телефони. Резолуцијата на сензорите постојано се зголемува, што важи и за дополнителните софтверски карактеристики што ги нудат. Традиционално, предната камера се наоѓа на горниот дел од екранот. Некои производители експериментираат да ги вклучат во самите дисплеи, како и со механизми, кои се собираат зад екранот кога не се во употреба. Ова осигурува дека целиот преден простор се користи од самиот екран.

Инженерите на Xiaomi имаат уште поинтересна идеја, за што ни откриваат документи поврзани со нов патент за компанијата. Нивниот концепт е селфи-камерите да бидат позиционирани во горните агли на екранот. На фотографиите дури е прикажан уред кој има два сензори поставени на овој начин. Вреди да се одбележи дека отворите за сензорите изгледаат помали од конкурентните Android паметни телефони што можат да се најдат денес на пазарот.

Ова засега е само концепт, но дефинитивно може да го привлече интересот на голем број љубители на технологијата. На овој начин, Xiaomi би гарантирал комбинација на безжични дисплеи, двојни селфи-камери и ултра тенки рамки околу екранот. Компанијата дури бара и начини да ги скрие самите отвори со различни визуелизации на екранот, што ќе ги направи невидливи сè додека не мора да се фотографира со нив.