Поранешни вработени во Twitter обвинети дека шпионирале за Саудиска Арабија

Двајца поранешни вработени во Twitter и трето лице од Саудиска Арабија се соочуваат со обвиненија во САД за шпионирање на кориснички сметки и неовластено проследување на лични информации до саудиското кралско семејство во замена за пари и други награди.

Али Алзабара и Ахмад Абумамо, поранешни вработени во Twitter, и Ахмед Алмутаири, кој во тоа време работел за саудиското кралско семејство, се обвинети за нарушување на личните информации на корисниците, како што се приватни телефонски броеви и адреси.

Покрај тоа што повторно го сврте вниманието на јавноста за прашањето како компаниите во Силиконската долина ги штитат личните информации што ги собираат од своите корисници, вклучително и од вработените кои немаат легитимна причина да пристапат до такви информации, случајот фрла светло и на Саудиска Арабија, сојузник на САД, кој одржува блиски врски со претседателот Доналд Трамп.

Според жалбата поднесена против него, Абумамо во текот на 2015 година собирал информации на лица кои го критикувале кралското семејство во Саудиска Арабија.

Twitter го открил неовластениот пристап на Алзабара на крајот на 2015 година. Тој добил отказ, но не пред тоа успеал да собере податоци од повеќе од шест илјади корисници, вклучувајќи 33 лица за кои саудиските власти формално побарале информации.