Со апликацијата Adobe Creative Cloud, корисниците на iOS и iPadOS добиваат пристап до илјадници системски фонтови за нивните уреди. За да ја искористат оваа нова опција, ќе треба да имаат верзија 13.1 или понова верзија на оперативниот систем и да ја преземат програмата од App Store.

Тие ќе можат да бидат применети за апликации што поддржуваат API за промена на фонт. За претплатниците на Creative Cloud се достапни вкупно 17,000, додека за оние без претплата, но со Apple ID, бесплатните фонтови се 1,300.

Досега, процесот на инсталирање на дополнителен фонт е доста сложен и се состоеше од многу чекори. Новиот додаток го објави Apple за време на конференцијата WWDC, а фонт-библиотеката на Adobe е меѓу најбогатите во светот.

Ќе биде можно да се пребаруваат имиња на фонтови и да се филтрираат по стилови како што се „serif“, „script“ итн., а сите тие можат да се користат за лични и комерцијални цели.

Колекцијата вклучува и предлози од „Typekit“, кои беа преименувани во Adobe Fonts минатата година.