Instagram веќе ги откри своите планови дека ќе стори сé што може за да спречи ширење на навредлива содржина и лажни вести. Пред само неколку недели беше пуштена алатка наречена Restrict за да ги блокира корисниците кои ве навредуваат или на друг начин ве вознемируваат. Сега дознаваме дека тестовите со ограничен број профили во мобилната апликација се веќе завршени и Restrict на Instagram е достапна за сите.

Оваа функционалност е дизајнирана да ве заштити од разни форми на вознемирување преку Интернет, криејќи ги вашите коментари од одредени луѓе или блокирајќи ги нивните сметки. Имате повеќе опции, како што се запирање на известувања кога сте на Интернет со корисници што не ги сакате итн. Instagram Restrict ќе ви овозможи безбедно сурфање во мобилната апликација без да бидете подложени на несакан контакт со корисници,со кои не се чувствувате удобно.

Треба да се напомене дека лицата што сте ги блокирале нема да знаат за ограничувањата и ќе продолжат да ги гледаат постовите. Instagram Restrict е алтернативно решение за корисници, кои постојано се објект на напади, навреди и ќе ги направат да се чувствуваат удобно додека ја користат апликацијата. Бришењето коментар може да се направи во делот „See Comment“. Пораки што ви испраќаат блокирани сметки ќе одат директно воMessage Request Inbox, без да гледате известување за нив.