Извесно време делуваше како Honor 20 Pro дека би можел да биде првата жртва на последната одлука на американската администрација, која на компаниите од САД им забрани да продаваат хардвер и софтвер на компанијата Huawei. Honor 20 Pro беше објавен со Honor 20 само неколку дена по забраната, а иако Honor 20 веќе помина низ процесот на Google сертификацијата, за Pro моделот евалуацијата не беше завршена во тој момент.

Среќа, Honor 20 Pro сега е додаден на списокот на Google Play сертифицирани уреди. Тоа значи дека објавувањето на телефони на меѓународни пазари веројатно може да се очекува наскоро. Honor 20 неговиот Google Play сертификат го доби на 1 јуни и веќе е достапен во Западна Европа.

Интересно е тоа што на листата во Google базата на податоци сугерира на Honor 20 Pro/ Nova 5T Pro и “Honor 20/Nova 5T” имињата, па не би било изненадување ако Honor 20 не биде продаван како Nova 5Т и Honor 20 Pro како Nova 5T Pro на некои пазари.
Извор: Benchmark.rs