Осмото издание на „Треш фешн“, натпревар на креации изработени со реупотреба на материјали, ќе се одржи утре од 17 часот во МКЦ по повод Светскиот ден на животната средина. На настанот ќе учествуваат тимови од 40 средни училишта, кои веќе четири месеци собираат, рециклираат и изработуваат оригинални модни дизајни.

Целта на „Треш фешн“ е на иновативен начин да ги поттикне средношколците да ја развијат свеста за заштита на животната средина собирајќи го отпадот околу нив и да креираат оригинални модели преку неговата реупотреба.

Прво, второ и трето место годинава ќе додели петчленото жири во состав: Петар Атанасов – заменик-министер за образование и наука, Ружица Антиќ – главен уредник на „Портрет“, Ирина Тошева – моден дизајнер, Марио Додовски – моден критичар и Лука Ѓоргиевски – фронтмен на бендот Funk Shui. Оваа година ќе биде доделена и награда за тимот што реупотребил најмногу отпад за изработка на својот модел.

Додека трае гласањето, ќе настапи музичкиот бенд „Бејсмент култ“ составен од ученици од СОУ „Никола Карев“ – Скопје.

Пред настанот учениците ќе имаат можност да учествуваат на едукативна работилница. Уметницата Христина Зафировска со учениците ќе изработува модни додатоци, а изработените дела ќе бидат изложени во холот на Младинскиот културен центар.

Настанот е во организација на Здружението за едукација, комуникација и консалтинг ОХО, а се реализира со поддршка од Делегацијата на Европска Унија и Град Скопје.