Растение „бара” вода и „шета” до сончева светлина (ВИДЕО)

Како дел од технолошки изложувачки проект, јапонската мултинационална компанија TDK го води цел традиционален Bonsai концепт во иднината. Нивното интерактивно демо BonsAI е автономно мобилно бонсаи растение со вградена вештачка интелигенција. 

Преобликувано во паметно дрво, благодарение на својата high-tech база, дрвото сега може да се движи за да ја пронајде најдобрата локација каде што има доволно сончева светлина.

Базата може да прифати маса од 20 кг, со други зборови: многу убав (и стар) Bonsai. Индустрискиот дизајн дефинитивно е модерен, но добро би се вклопил во традиционална куќа, или дури и во тераса на Zen градина. Понекогаш дрвото ќе бара ваша помош: кога сензорите на влага откријат дека земјата е премногу сува, дрвото ќе „тшета” до својот сопственик да бара боја, така што базата ќе ја промени бојата.

Не само што предупредува кога е „жеден”, туку може да ве следи околу Зен храмот и да разговара со вас, и ќе се однесува како едноставен, паметен звучник.

Она што е најимпресивно, може дури и да одговори на прашањата за смисолот на животот и се чини дека сака да го цитира Гете: „Она што е важно во животот е живот, а не резултат од животот”.

Bons-AI не е производ, туку едно интересно демо, кое TDK го смисли за да демонстрира што се неговите компоненти и сензори можат да направат. Bons-AI е опремен со сензор за земја, камера (која го управува неговото движење), сензор за движење (за стабилност), мала соларна ќелија, сензор за амбиентално осветлување, безжичен полнач и секако, микропроцесор.