Во градовите ширум Кина паѓаше снег со жолта боја.

Во градови ширум Кина падна снег со жолта боја и ги изненади луѓето, кои на социјалните мрежи споделија видеа и фотографии од необичниот феномен. Најпрвин паднал бел снег, а потоа над овој слој падна и снег со жолта боја.

Директорот на Метеоролошкиот институт во Синџијанг, Хе Чинг, објасни дека станува збор за мешање на снег и песочна бура.

„Од минатиот петок многу места во Синџијанг се под влијание на силни ветрови. Во областа Карамај е забележана песочна бура. Силните ветришта се заслужни за пренесување на песокот, а поради ниските температури тој паднал заедно со снегот“, објаснува Чинг.

https://twitter.com/PaperOpen/status/1069511118991892480?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1069511118991892480&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.b92.net%2Finfo%2Fvesti%2Findex.php%3Fyyyy%3D2018%26mm%3D12%26dd%3D05%26nav_category%3D78%26nav_id%3D1478040

Извор:  B92.net