Со оглед на тоа колку често користиме WiFi, чудно е што едвај некој не знае што значи овој збор. Сепак, не е за очајување – иам логична причина за тоа.

Што мислите, од каде потекнува називот за безжичен интернет WiFi? Можеби ќе се изненадите, но WiFi не значи ама баш ништо.

Фил Белагер, основачот на WiFi алијансата, е еден од оние кои учествувале во создавањето на овој израз. Членовите на алијансата требало да смислат лого за својата фирмa и за технологијата за безжичен интернет, па така се одлучиле да го носи името WiFi, кое нема никакво значење.

Некои членови на алијансата биле шокирашни што технологијата ќе носи име што не значи ништо, бидејќи тоа би ги збунило корисниците, па затоа за маркетиншки цели решиле покрај ви-фи да стои и мотото „Стандард за безжична точност“. Со текот на времето мотото се изгубило, а останало само беззначенското WiFi.