Facebook влегува во бизнисот со процесори за сервери

Facebook пројавува интерес за хардвер и веќе формираше нов тим за да почне развој на процесори. Чиповите ќе бидат користени од центрите за податоци на компанијата и се очекува да ја намалат нивната зависност од други производители, како што се Qualcomm и Samsung. Информациите за овие планови дојдоа од оглас за работа на компанијата, која бара искусен менаџер да раководи во структурата на Facebook, објави The Verge.

Треба да се напомене дека компанијата, исто така, развива паметен звучник, чиј премиера е одложена поради скандалот со „Кембриџ Аналитика“.

Уредот, исто така, може да ги користи чиповите на компанијата. Во моментов системите со интелигенција на „Фејсбук“ Facebook користат хардвер на Nvidia, но изгледа дека Марк Цукерберг планира да ја промени ситуацијата откако ќе се  обложи на сопствени процесори. Овој Facebook проект се уште е во развој ние ќе следиме како ќе се развива ситуацијата околу компанијата.

Целта на социјалната мрежа е нивните процесори да се користат од машините со вештачка интелигенција и машинско учење, кои ја подобруваат работата на корисниците на социјалната мрежа.

Малку веројатно е дека Facebook веројатно ќе се обиде да продава хардвер на други производители во индустријата.  Сепак овој проект е доста интересен, бидејќи малкумина би очекувале да ја поврзат компанијата со слични иницијативи. Сепак, нивните финансиски способности можат да го направат овој проект успешен.