Продажбата на паметни телефони прв пат се намали по 2004. година

Глобалниот пазар на смартфони се намали во последниот квартал од минатата година во споредба со истиот период лани, поради помалиот број корисници кои сакаат да го сменат својот телефон со понов модел.

Речиси 408 милиони паметни телефони беа продадени во последните три месеци од минатата година, што е пад од 5,6% на годишно ниво, според извештајот на „Gartner“. Ова е прв пад во продажбата на смартфони, според „Gartner“, бидејќи компанијата започна да го следи пазарот во 2004 година.

Наспроти позадината на падот во продажбата на уредите, побарувачката за поврзување со 4G и висококвалитетните камери останува голема.

Причината за намалениот глобален пазар на паметни телефони е новите модели на уреди кои не ги надградуваат претходните модели, нешто што треба да го прават и не може да ги мотивира потрошувачите да ги купат, вели Аншул Гупта, директор на „Gartner“.

Деценијата на раст на овој пазар го направи тоа, така што повеќето луѓе во денешно време имаат пристап до паметен телефон или таблет, со пад на продажбата, а предизвикувајќи загриженост за телекомуникациската индустрија која доживеа пад на приходите на кинескиот пазар.

Поради фактот што продажбата на паметни телефони се намалува, производителите почнаа да бараат други алтернативни производи за да ги неутрализираат попустите, како технологии поврзани со т.н. Интернет на нештата.

Според извештајот, Samsung останува лидер на пазарот, бидејќи поседува 18,2 проценти удел на глобалниот пазар на паметни телефони. По корејската компанија е рангиран Apple со пазарен удел од 17,9 отсто.

Профитот и приходите на Samsung би можеле да се подобрат оваа година, а уште во недела, на 25. февруари компанијата ќе го претстави новиот модел на Galaxy S9.

„Gartner“ предвидува добар почеток оваа година и за Apple, предвидувајќи голема побарувачка за новиот iPhone X.

Кинеските производители Huawei и Xiaomi се единствените компании кои објавија раст на продажбата, главно поради силната побарувачка во Азија.

Извор: Topvesti.bg