NASA предвидува дека денеска ќе падне огромен астероид на Земјата

Во публикацијата на британскиот весник „Mirror” се прогнозира паѓање на огромен астероид на Земјата, кое ќе се случи во текот на денешниот ден. “3200 Фагот” е мал астероид кој ќе помине во близина на Земјата.

Тој е од групата Аполо, кој му припаѓа на реткиот спектрален клас Б и нема трајна траекторија на движење. Досега тој не се сметаше за „особено опасен”.

Ако промените во траекторијата му останат мали, тогаш тој нема да претставува опасност: небесното тело ќе одлета надвор од земјата на далечина од 6,5 милиони километри.

Претходно сепак беше соопштено дека во декември оваа година огромен метеорит може да падне во Казан, последиците може да бидат многу поголеми од астероидот, кој падна во Челјабинск.