Пребарувањето на Google со наводници стана значително покорисно ако ги барате точните места каде што се појавува збор во рамките на страницата.

Интернет гигантот го ажурираше пребарувањето базирано на цитати, користејќи делови од страници кои точно покажуваат каде можете да го најдете текстот што го барате. Веќе нема да морате да се движите низ огромен документ за да ја пронајдете вистинската фраза.

Сепак, постојат граници. Пребарувањата со наводници може исто така да дадат и резултати кои не се видливи или може да се прикажуваат само во веб-адресите и линковите за наслови. Исто така, корисникот може да не ги види сите спомнувања во деловите на страниците, доколку се премногу одвоени.

Google ја карактеризира оваа промена како резултат на повратните информации од корисниците. Исто така, потврдува дека луѓето кои користат цитати за пребарување понекогаш се „напредни корисници“, кои се повеќе заинтересирани за спецификација на зборови отколку за читање описи на сајтови.