Борбата против климатските промени и губењето на биолошката разновидност се комплицирани проблеми, но едно од „оружјата“ на човештвото се автономните беспилотни летала.

Австралискиот стартап AirSeed Technology има јато беспилотни летала кои „испалуваат“ капсули со семки од дрвја и можат да садат до 40.000 нови дрвја дневно за да ги поддржат напорите за борба против губењето шуми.

Технологијата користи комбинација на вештачка интелигенција и специјално дизајнирани капсули за семиња кои можат да се „испукаат“ во земјата од височина. Компанијата тврди дека беспилотните летала ја вршат својата работа 25 пати побрзо и 80 отсто поевтино од традиционалните методи на садење.

Капсулите со семиња се патентирано и евтино решение за пошумување и засадување на автохтони видови, тие обезбедуваат дополнителни хранливи материи, минерали и адитиви неопходни за развој на расад, кои може да ги нема во почвата на местото на садење.

Беспилотните летала работат во две фази, при првиот лет, се идентификуваат растителни видови специфични за локацијата и се создава оптимална шема на садење. Собраните податоци се користат за мапирање на летот на беспилотните летала, а овие планови диктираат кога и каде ќе се испукаат капсулите.

По садењето, беспилотните летала може да се користат за откривање и оценување на промените, броење на настрешници и други параметри кои помагаат да се следи растот и успехот на пошумувањето.