Google најави соработка со три безбедносни компании кои треба да помогнат во идентификување на малициозни апликации пред да стигнат до Play Store, како и со корисници на Android кои можат да направат голема штета.

Новото партнерство го носи името App Defense Alliance и се очекува да заштити над 2,5 милијарди уреди кои работат со користење на оперативниот систем Android . Големиот број на мета платформи го прави привлечен за напаѓачите, кои се обидуваат да им помогнат на апликациите со скриен малициозен софтвер или таен код кон што е можно повеќе корисници.

Значи, исто така, Play Store не остана надвор од овие малициозни постапки, така што во изминатата година Google е принуден да се справи со бројни развивачи кои успеале да ги дистрибуираат измамите во онлајн продавницата. ESET, Lookout и Zimperium треба да започнат со тоа, бидејќи се компании кој се специјализирани за решавање на безбедносните проблеми пред проблематичните апликации да стигнат на голем број уреди.

Google веќе има Google Play Protect, услуга за заштита од малициозен софтвер кој скенира милиони апликации секој ден во потрага по сомнителни зделки во Google Play Store. Се претпоставува дека компанијата веќе успева да фати малициозни девелопери, но проблемот се чини дека е толку голем што бара и помош однадвор.

Извор: PC Press.rs